Foto: Toms Grīnbergs, LU

2023./2024. akadēmisko gadu uzsākam ar plašām izmaiņām visās Vēstures un filozofijas fakultātes piedāvātajās studiju programmās, kas šobrīd atrodas pārakreditācijas procesā. No vienas puses, programmās arvien lielāku uzmanību pievēršam dažādām praktiskām iemaņām, un studentiem ir iespējas apgūt daudzveidīgas vispārējas prasmes, kas saistās, piemēram, ar argumentāciju, kritisko domāšanu, akadēmisko rakstību un pedagoga darbu, visās programmās palielinās iespēja klausīties kursus angļu valodā, lielāka nozīme ierādīta studiju praksēm. No otras puses, studijas arvien ciešāk sasaistām ar fakultātē notiekošo pētniecisko darbu un arī studentus rosinām apgūt mūsdienu aktuālās pētnieciskās problēmas un piedalīties to risināšanā.

Bakalaura līmeņa studijas vēsturē

Jaunajā mācību gadā bakalaura studiju programma “Vēsture” piedzīvos būtiskas izmaiņas. Programma aicina studentus pievērsties dažādām vēstures un arheoloģijas nozaru aktualitātēm, kā arī detalizētāk iepazīt tuvāko Eiropas reģionu vēsturi. Arheoloģijas loma programmā ir pieaugusi, un šī ir vienīgā bakalaura studiju programma Latvijā, kurā var apgūt profesionāla arheologa darbam nepieciešamās iemaņas. Atjaunotajā studiju programmā būs lielākas iespējas apgūt kursus angļu valodā, iegūt zināšanas pedagoģijā tādā apjomā, kas ļauj pasniegt vēsturi skolās, pēc nepieciešamības izvēlēties kursus no citām studiju programmām, piemēram, filozofijas. Vienlaikus esam saglabājuši to, kas vienmēr interesējis mūsu studentus, – plašs kursu piedāvājums par Latvijas un Eiropas vēsturi no aizvēstures līdz mūsdienām, daudzveidīgas prakses iespējas arheoloģiskajos izrakumos, muzejos un arhīvā.

Bakalaura līmeņa studijas filozofijā

Bakalaura studiju programma “Filozofija” piedāvā studentiem iegūt plašu un dziļu skatījumu uz nozīmīgākajām filozofijas nozares problēmām, kā arī apgūt prasmes, kas ir noderīgas jebkurā radošā profesijā. Studiju programmā, kādu to piedāvājam, sākot no 2023./2024. akadēmiskā gada, lielāka uzmanība ir pievērsta vispārīgām prasmēm – līdzās jau pazīstamajiem kursiem loģikā, kritiskajā domāšanā, semiotikā, esam lielāku uzmanību pievērsuši retorikai, interpretācijas prasmēm, vizuālai valodas analīzei. Tiem studentiem, kurus interesē darbs skolā, ir iespēja apgūt pedagoģiju. Prakses ietvaros studentiem būs iespēja strādāt mediju un izdevniecību redakcijās, arhīvos, tai skaitā ar kinofotofono krājumiem, piedalīties konferenču organizēšanā. Vienlaikus studiju programmas kodols vēl aizvien ir filozofijas vēsture un dažādās apakšnozares, ieskaitot ētiku un sociālo filozofiju, metafiziku, epistemoloģiju, mākslas filozofiju, valodas un psihes filozofiju. Programma paredz lielāku iespēju izvēlēties arī citu nozaru, pirmām kārtām vēstures kursus.

Maģistra līmeņa studijas vēsturē

Veidojot maģistra studiju programmas “Vēsture” saturu nākamajam akreditācijas periodam, daudz ir domāts par to, lai maģistra līmeņa studijas organiski papildinātu, bet ne atkārtotu bakalaura studiju saturu. Studentiem ir piedāvāts tematiski plašs kursu klāsts, kurā viņiem ir iespēja iepazīties ar pasaules un Latvijas vēstures zinātnes un arheoloģijas jaunākajiem pētījumiem, kā arī iesaistītes pētnieciskajā darbā. Maģistra studiju līmenī sasaiste starp studijām un pētniecību, kā arī pētniecisko iemaņu apgūšana kļūst par centrālajiem studiju mērķiem. Studiju programmā tiek piedāvāti kursi ne tikai latviešu, bet arī angļu un vācu valodā. Pirmo reizi vēstures maģistra studiju programmā ir iekļauta brīvas izvēles daļa.

Maģistra līmeņa studijas filozofijā

2023./2024. akadēmiskajā gadā arī studiju programma “Filozofija” būtiski maina savu saturu. Tā kā maģistra studijas arvien vairāk ir orientētas uz studentu iesaisti pētnieciskajā darbā, programmā ir iekļauti kursi, kuros studenti var apgūt pētniekiem nepieciešamās iemaņas. Kursi saturiski turpina, bet neatkārto bakalaura līmeņa kursus. Saturiski programmas kursi veidoti tā, lai fokusētos uz filozofijas aktuālajām pētnieciskajām problēmām, un ir paplašināts programmā iesaistīto pētnieku loks. Programmā ir iekļauti kursi angļu valodā, studentiem tiek piedāvāti brīvas izvēles kursi, kādu līdz šim maģistra studiju līmenī nebija.

Dalīties